Doorgaan naar hoofdcontent

kerst







mijn eerste vegetarische kerst!

Met noten balletjes:


  • 125 gram gemengde, ongezouten noten
  • 25 gram sesamzaad
  • 1 boterham zonder korst, in stukjes
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • knoflookpoeder, naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 flinke hand verse peterselie
  • 1 eetlepel dubbel geconcentreerde tomatenpuree
  • 75 milliliter ongezoete amandelmelk of havermelk
  • 4 eetlepels olie om in te bakken


  • Falafelburgers: 

    200 g gedroogde kikkererwten 
    1 tl komijn (djintan)
    1/2 tl zout
    1/4 tl bakpoeder
    1/2 tl chilipoeder
    1/2 klein uitje, fijngesnipperd
    2 of 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 tl gedroogde munt
    3 of 4 takjes verse peterselie en/of koriander
    4 takjes verse munt 
    peper


    Gemarineerde tempé:

    200 g tempé, in plakjes
    5 el tomatenketchup
    3 tl pannenkoekstroop of ahornsiroop
    2 el sesamolie
    5 el sojasaus
    3 tl sambal

    champignons
    gevuld met geitenkaas of roomkaas

    courgette 
    gevuld met geitenkaas, met honing en pijnboompitjes.

    En salade:
    knolselderij
    appel
    granaatappel
    quinoa

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    en hoe verder

    Inmiddels gebruik ik insta voor mijn recepten, veel makkelijker, maar mijn weg is inmiddels een station verder. Ik probeer naast mijn (zoveel mogelijk) vegan lifestyle, duurzaam te leven, ik douche max 5 min per dag, heb geen auto meer en fiets me een slag in de rondte... Doordat ik veel buiten ben, begon ik me ontzettend gaan ergeren aan de hoeveelheid afval. Eerst was het vooral het zwerfvuil dus ga ik zo nu en dan met mijn helpende hand en vuilniszak op pad. Veelal krijg ik bemoedigende reacties, maar net als bij de transitie naar vegetarisch/vegan krijg ik veel vragen en af en toe gewoon negatieve reacties. Daar had ik me niet op ingesteld, ik denk dat ik goed bezig ben, maar als ik bedenk dat ik een paar jaar terug er waarschijnlijk net zo over dacht probeer ik het maar gewoon van me af te laten glijden. Na het afval op straat keek ik naar wat wij zelf produceren... dagelijks duik ik de afval bak in omdat iemand uit het gezin het verkeerd doet. Maar ik moet toegeven, het I...

    knolselderij burgers

    ingrediënten voor de burgers 80 g bloem ½ theelepel bakpoeder 1 eetlepel milde, fijne mosterd 1 teentje knoflook 200 g knolselderij (gewicht na het raspen) olijfolie om in te bakken voor de peterseliepesto 20 g krulpeterselie (inclusief steel) 40 g walnoten 3 eetlepels extra vergine olijfolie bereiden Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine. Voeg ca. ¼ theelepel zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft. Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, 1 theelepel zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag. Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag. Verhit een laagje (ca....

    kikkererwten curry

    Met spinazie, courgette, champignons, paprika, bleekselderij tomatenblokjes en rash el hanout kruiden.