Doorgaan naar hoofdcontent

en hoe verder

Inmiddels gebruik ik insta voor mijn recepten, veel makkelijker, maar mijn weg is inmiddels een station verder. Ik probeer naast mijn (zoveel mogelijk) vegan lifestyle, duurzaam te leven, ik douche max 5 min per dag, heb geen auto meer en fiets me een slag in de rondte...

Doordat ik veel buiten ben, begon ik me ontzettend gaan ergeren aan de hoeveelheid afval. Eerst was het vooral het zwerfvuil dus ga ik zo nu en dan met mijn helpende hand en vuilniszak op pad. Veelal krijg ik bemoedigende reacties, maar net als bij de transitie naar vegetarisch/vegan krijg ik veel vragen en af en toe gewoon negatieve reacties. Daar had ik me niet op ingesteld, ik denk dat ik goed bezig ben, maar als ik bedenk dat ik een paar jaar terug er waarschijnlijk net zo over dacht probeer ik het maar gewoon van me af te laten glijden.

Na het afval op straat keek ik naar wat wij zelf produceren... dagelijks duik ik de afval bak in omdat iemand uit het gezin het verkeerd doet. Maar ik moet toegeven, het IS ook lastig. Ik had speciaal biologisch afbreekbare kattenbak korrels gekocht en na een paar weken kwam ik erachter dat ze helemaal niet in de groene bak mogen! Denk je het goed te doen! Op de site van milieucentraal vond ik hier wel handige info over.

Ik had voor Sinterklaas een boek gekregen; zero waste. Ik zag al dat ik wilde veranderen maar besloot het langzaam aan te doen. Ik heb een "bullet journal" en heb een plan gemaakt hoe dit aan te passen, maar eigenlijk gaat het vanzelf.

Ik had al een paar jaar mijn eigen tasje mee naar de supermarkt, maar nu heb ik een gevulde tas op de heenweg! Extra tasjes voor groente en fruit, broodtasje en doosjes, want als je het niet mee hebt zul je zien dat je iets ziet en mis je het. Ik ben op zoek naar nieuwe adresjes en ook hier veelal positieve reacties maar ook negatieve; het heeft geen effect wat jij in je eentje doet, in het buitenland zou men moeten veranderen, nee dat verkopen we niet los...

Ik ben qua boodschappen nog niet waar ik wezen wil, en ja het kost meer tijd... soms ook meer geld... Onderdeel van mijn plan; beter plannen, zodat je alleen koopt wat je nodig hebt. Seizoensgebonden en ik kom vaker op de markt of bij de turkse winkels.

Op internet zijn ook veel creatieve mogelijkheden op dit gebied te vinden... Pinterest heeft ook veel zero waste recepten/ideeën. Zo heb ik nu een kruidenrek in de keuken waar ik mijn verse kruiden laat groeien. Ik heb mijn eigen zeep gemaakt; ik was veel geld kwijt aan shampoobar en zeep en besloot het dan toch maar zelf te doen. Je doet veel langer met zeep en zelf maken is een stuk goedkoper!

Reacties

Populaire posts van deze blog

knolselderij burgers

ingrediënten voor de burgers 80 g bloem ½ theelepel bakpoeder 1 eetlepel milde, fijne mosterd 1 teentje knoflook 200 g knolselderij (gewicht na het raspen) olijfolie om in te bakken voor de peterseliepesto 20 g krulpeterselie (inclusief steel) 40 g walnoten 3 eetlepels extra vergine olijfolie bereiden Maak eerst de peterseliepesto. Snijd de peterselie fijn. Rooster de walnoten 2-3 minuten op redelijk hoog vuur in een koekenpan zonder olie, roer af en toe. Maal de peterselie en de walnoten fijn in de vijzel of gebruik een keukenmachine. Voeg ca. ¼ theelepel zout en de olijfolie toe en maal het geheel tot een ietwat grove pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de pesto te onsamenhangend blijft. Maak dan de sellerieburgers. Roer bloem, bakpoeder, 1 theelepel zout, mosterd en 80 ml water tot een glad beslag. Pers de knoflook en meng door het beslag. Schil de knolselderij en rasp deze grof. Meng de knolselderij door het beslag. Verhit een laagje (ca....

kikkererwten curry

Met spinazie, courgette, champignons, paprika, bleekselderij tomatenblokjes en rash el hanout kruiden.